Visjes WeBlog

Just another WeBlog
Subscribe

Wat een rovershol…

03 april 2009 Door: Visje @ 14:48 Categorie: Algemeen  

Strijen was zo’n rustig dorp. Er gebeurt in principe nooit wat. We rekenen de normale knokpartijen, auto’s in huizen, enzovoorts, enzoverder niet mee. Dat gebeurt overal wel eens. Nee, wat betreft overvallen is het in Strijen altijd redelijk stil geweest. Maar nu we in 2009 zitten schijnen de boefjes toch ook ons durp gevonden te hebben. Je kan niet eens meer naar de Chinees of rustig voor de televisie zitten of ze stormen naar binnen. Ik weet niet meer hoe we dit door moeten komen. Het gaat van kwaad tot erger.

De winkeliers hebben al de oplossing gevonden om de overvallen op de winkels, zoals dat bij de Chinees gebeurd is, een halt toe te roepen. Er is een massale roep om cameratoezicht te horen. De twee winkelstraten, die Strijen rijk is, moeten beschermd worden. Dat je privacy daarmee in het geding is, fuck it! Maar dat gaat gelukkig meevallen. Er is in Strijen een CDA-burgemeester, maar hij laat gelukkig niet meteen zijn oren hangen naar een paar schreeuwende winkeliers.

De overvallers op de Chinees zijn nog niet gepakt, maar de affaire aan de Nieuwestraat is nog lang niet ten einde. Als eerste had de buurt niets gemerkt van de overval. Dat kan heel goed, want in de Boompjesstraat heeft ook niemand iets gemerkt toen de overval zelf aan de gang was, en aan de Nieuwestraat is het een stuk minder druk bevolkt dan midden op het dorp. Het is echter wel opvallend dat er een buurtbewoner met zekerheid durft te zeggen wie er niet aan de overval meegewerkt heeft. Ik wil u even wijzen op het volgende:

“… Wij hebben honden, dus wij hoeven niet bang te zijn dat ze bij ons het erf opkomen,” vertelt een andere buurtgenoot, mevrouw De K., die op het huis van de slachtoffers uitkijkt. Ook zij heeft niets in de gaten gehad. “De auto’s rijden af en aan in deze straat, dus een vreemde auto meer of minder valt niet op.”

Met de slachtoffers, die met hun aardappelhandel op een aantal markten staan, gaan de buren oppervlakkig om. De K.: “We maken af en toe eens een praatje. De zoon van mijn man heeft het wel eens aan de stok met hen. Maar hij heeft met die overval absoluut niets mee te maken, dat kan ik je wel zeggen. Hij was gelukkig niet eens thuis gisteren, want ik hoorde de geruchten al dat hij er iets mee te maken zou hebben. …”

Ondertussen is de politie druk bezig om verbanden tussen verschillende overvallen te leggen. Het was zo’n geweldadige,  geregiseerde overval dat er meerdere van dit soort bekend moest zijn. Het slachtoffer, die ook op de markt in Strijen staat, krijgt steun van de andere marktkooplui. Ze zijn allemaal best geschrokken dat dit tegenwoordig ook in de Hoeksche Waard gebeurt. De schrik zit er goed in onder de mensen. Het blijft gissen naar de reden van de overval, maar de geruchtenmachine heeft dan al overuren gedraaid.

Daarna is het een tijdje rustig rond dit voorval. Iedereen gaat weegs en persoonlijk had ik niet gedacht dat we zo snel al een vervolg zouden horen, want ja hoor, de politie heeft negen arrestaties verricht. Dat is nog eens goed nieuws. Er bestaat toch nog zoiets als gerechtigheid. Even later krijgen we zelfs meer informatie over de daders. Er zit zelfs een 21-jarige Strijenaar bij. Dat maakt de hele overval nog interessanter.

Dus op dinsdag weet heel Nederland dat Strijen niet alleen een gevaarlijk dorp geworden is, waar je zelfs in je huis overvallen kan worden, maar dat het nu ook een echt rovershol is. De criminelen komen uit het dorp zelf. Waar moet dat heen met dat vrome dorpje daar op het platteland? Iedereen loopt hoofdschuddend over het dorp en vraagt zich ondertussen af wie die 21-jarige malloot nu precies is. Op donderdag bleek dat de geruchtenmachine zijn werk dit keer wel goed had gedaan. De Strijenaar, die zo flink wilde zijn, is de buurjongen van de slachtoffers.

Voor mij ben je een pisvlek als je samen met je vriendjes je buren moet gaan aftuigen. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één reden te bedenken is, die rechtvaardigt om twee oudere mensen op deze manier te mishandelen. Ik vind het erg voor je ouders en je grootmoeder. Zij staan je nog te verdedigen in de krant en nu is bekend dat je toch aan deze lafhartige overval deel genomen hebt.

Instant update: Het is al een klus om alle AD-links bij elkaar te krijgen, maar terwijl ik bovenstaande  zat bij te werken en besloot om het maar eens online te gaan zetten, heeft het AD verzonnen om een kopie van de laatste link online te zetten met aanvullende informatie. Er schijnen in het verleden wel meningsverschillen geweest te zijn tussen de slachtoffers en de familie van de strijense dader. Mijns inziens nog steeds geen reden om zo grof te werk te gaan. Die jongen zijn oma kan er nog steeds met haar verstand niet bij.

1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Ter verantwoording | Visjes WeBlog 23 06 09